Van választásod

Itt mindenkinek jár pezsgő és kaviár

A mindennapos ételnek számító gombóccal szemben a Gourmet Fesztivál másik két idei témáját, a pezsgőt és a kaviárt a felső tízezerhez szokás kapcsolni.
 

„Érdekes, hogy sem a pezsgő, sem a kaviár nem indult borzasztó drága dologként, csak megnőtt rájuk a kereslet. A hagyományos pezsgőnek rengeteg törődést, tapasztalatot igényel az elkészítése, és ha olyan italról beszélünk, mint a champagne, amely csak egy adott területről származhat, akkor az végképp nem fog tudni minden háztartásba bekerülni” – mondja Nyíri Szása, a budapesti Arany Kaviár séfje.
 
Ami a kaviárt illeti, az szerinte más belsőségekhez hasonlóan kezdte a történelmi karrierjét: amikor kifogtak egy tokhalat (például vizát), az egészet feldolgozták, megették, így a többi részével együtt az ikráját is, ami csak később vált főúri csemegévé. (Merthogy a kaviár esetében szigorúan valamelyik tokhalféle sózott ikrájáról beszélünk, akkor is, ha a marketingesek gyakran a lazac vagy a pisztráng ikrájára is ráaggatják a címkét.) A kaviár szó maga perzsa eredetű, de fogyasztásának kultúráját alighanem az orosz cári, nagypolgári úriházaknál szolgáló francia séfek hozhatták be Európa belsejébe.
Az Urál és Alpok között, így nálunk is ötféle tokhalfajta őshonos, a kecsegétől a vizáig, de a tengerről ívni feljáró nagytestű halak a vízszabályozással kikoptak a magyar folyókból. Így nálunk lényegében csak tenyésztett halak ikrájához lehet hozzáférni, a tenyésztés pedig valóban költséges mulatság: a viza például 20-25 év után lesz ivarérett, és az ikrák kinyeréséhez le kell vágni. A legkisebb tokfajta, a kecsege is legalább 3-5 év törődést igényel. „Ez mind rárakódik a végtermék árára. Igen, a kaviár drága – egyszerűen nem tud olcsó lenni” – von mérleget Szása.

A teljes cikk a www.gourmetfesztival.hu oldalán olvasható...kattints ide »»»


 

Partner program

Szerezzen új vendégeket - jelentősebb befektetés nélkül!

Csatlakozzon mihamarabb, hogy vendégei akár már holnaptól élvezhessék az elektronikus étlap nyújtotta előnyöket!
FONTOS: Az elektronikus étlap használata nem igényel invesztációt, tehát nem kell eszközöket vagy programokat vásárolnia!

A regisztrációt követően munkatársunk 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot. Ennek hiányában kérjük hívja a 06 70 5 666 555 telefonszámot!

Ingyenes tájékoztatást kérek az alábbi elérhetőségeim megadásásval!